Újdonság a Volkswagenről
2018.12.19.

Elsöprő lehet az új VW Touareg sikere

a egy autót a hölgyek is megcsodálnak, akkor ott valami nagyon dögösnek kell lennie. Így jártunk a legújabb VW Touareggel is, melyen lányok-asszonyok egyaránt szívesen legeltették a szemüket, s tettek fel bátortalan kérdéseket.Gyanítom, a férfiasat találták meg (ebbéli érzékükben csalhatatlanok) az autóban, melyet egyetlen szemszögből sem lehet ajkbiggyesztve nézegetni. Annak ellenére, hogy SUV-ról beszélünk, cseppet sem érezhető (szerencsére) a „behemót” hatás. Egyfajta olaszos lendület (talán nem sértődnek meg miatta a német tervezők) jellemzi sajátos orr-résszel, nagyon eltalált farral (csak nehogy ennek kapcsán meg a férfitársak asszociáljanak…). Számomra egy szoknyáját diszkréten emelő úri kisasszony sejlik föl az oldalsó rész láttán, aki legföljebb cipőit akarta megmutatni az uraknak. Hát van mit: gyönyörű keréktárcsákat elképesztő méretű (20 collos) gumikkal.
Touareg

Ezekre az úthengerekre (naná, hogy mind a négyre!) egy V6-os 3000 cm3-es TDI dízelmotor szabadítja rá közel háromszáz lóerejét, ám semmi indoka nincs annak, hogy azt gyakoroljuk, hány másodperc alatt éri el a százat. Jobb vele öregurasan vagy éppen ráérősen (hadd bámuljanak…) gördülni, élvezni a nyolc sebességi fokozat alig-alig észrevehető rezdüléseit. Persze ha „kivagyis” kedvünkben vagyunk, rá lehet nehezedni a jobb oldali pedálra (és terepen is kiválóan bizonyít). Mindeközben az autó mindennel, ami létezik, segítségünkre van: kormányzott mind a négy kerék, seregnyi asszisztens avatkozik be biztonságunk érdekében. Már-már az önvezetés „kapujában” van, jobban szemmel tart, mint egy kukkoló anyós. Apropó: szem. Ködben, hóesésben, sötétben infra kamerájával jobban lát, mint bármely macskaféle. Ráadásul meg is jeleníti a várható akadályokat ezerféle módon használható képernyőin (vészhelyzetben meg is állítja az autót). Nem elírás a többes szám: kettő is van! Nincs olyan információ, amely ne jelenhetne meg a tűéles, nagyon pontos (és gyors) kijelzőkön. Még az érettségi tablónkat is kitehetjük rá, hadd lássák, honnan indultunk…

Mint a veszprémi Ring Autótól átvett kocsi tesztelője, hadd folytassam egyéni benyomásommal. Ez pedig a kocsi orra. Kapott ugyan annyi krómot, mint fél évszázada a Cadillac vagy a Sirály (Csajka), de nagyon jól áll neki. A lámpákat, a VW emblémát is magába foglaló hűtőmaszk erőt, egyfajta főúri felsőbbrendűséget tükröz. A világítótestek (bocsánat, hogy elébb „lelámpáztam”) intelligensebbek egy 140 IQ-s sofőrnél is: csaknem nappali fényt generálnak, nem zavarják mégsem az előttünk haladókat és a szembejövőket sem.
A beltér afféle klubszobára emlékeztet, ahol csöndben élvezhetjük a társaságot éppúgy, mint a magányt. Az ülések 18 irányban állíthatók, fűtenek, hűtenek, masszíroznak, a kezelőszerkezetek kézre esnek (ezekből kevés van, mivel a középső cockpiten minden beállítható, lekérdezhető), az automata váltó karocskája körül német precizitású rendet tapasztalunk. Mindössze két gombocska beállításával választhatjuk meg vezetési stílusunkat, az éppen alattunk lévő útnak megfelelő hajtásmódot (állíthatjuk hóra, murvára, de még homokra is), mindezt úgy, hogy a légrugózás megfelelően alkalmazkodik a körülményekhez. Itt van a start/stop kerek nyomógombja és a kézifék parányi (elektromos) kezelője is. Az európai ízléstől némileg eltér (ne feledjük, hogy az igazi nagy piac Kína!) a műszerfal alsó traktusán és az ajtókon végigfutó vékony fénycsík, de este igen kellemes hatást gyakorol, akárcsak a dupla (mozgatható) napfénytető, a hibátlan kárpit- és ülésvarrás. Szummázva: az összhatás. Nincs, ami „kilógjon”, ami akár szubjektíve is a „nemtetszés” kategóriájába kerülhetne.

Leszámítva az árát, mert bizony a Touareg a SUV-világban közelít a prémium kategória felsőbb családjához. A Pozsonyban gyártott autóért felszereltségtől függően 15.9 és 25 millió Ft fölötti lehet a pénztárnak átutalt összeg. Ebben benne van a márkanév, a profizmus, az elegancia, a XXI. század technikája, no meg az is, hogy egy lépéssel ismét számos konkurens modell elé került a Touareg…