Ring-Autó Kft. Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Bemutatkozott a legújabb CUPRA, a tisztán elektromos Tavascan
2023.04.26.
Újdonság a CUPRA-tól

Bemutatkozott a legújabb CUPRA, a tisztán elektromos Tavascan

Fejlődése újabb állomását mutatta be közvetlenül a berlini Formula E versenyhétvége előtti Exponential Impulse rendezvényén a CUPRA

tavascan1

Martorell/Budapest, 2023. április 26. – Fejlődése újabb állomását mutatta be közvetlenül a berlini Formula E versenyhétvége előtti Exponential Impulse rendezvényén a CUPRA. Ennek során tartotta a márka – amely idén ünnepli alapításának ötödik évfordulóját – 2024-ben a piacra érkező első tisztán elektromos SUV-kupéja, a CUPRA Tavascan világpremierjét.


A CUPRA emellett CUPRA DarkRebel virtuális sportautóját is bemutatta, amelyet már egy jövőbeni, fizikai korlátok nélküli város jegyében terveztek, s amely a CUPRA Tribe által konfigurálható.

Mindezeken túl a CUPRA hivatalosan is megjelenik a Metahype, azaz a márka metaverzumbeli élményterének világában.


Végül pedig a márka elindította az Exponential Experience programját, amely a CUPRA UrbanRebel Racing Concept volánja mögött a fizikai és a digitális világot ötvöző, egyedülálló élménnyel szolgál.


„Ma minden a CUPRA azon szenvedélyéről szól, hogy valóra váltsa az álmokat” – hangsúlyozta Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója. „A CUPRA még fiatal márka, ám lendületünknek és elszántságunknak köszönhetően mindössze öt év alatt figyelemreméltó tempóban döntöttük egyik rekordot a másik után. Alapítása óta a CUPRA több mint 300 ezer autót értékesített, és a leggyorsabban növekvő márka Európában.”



A CUPRA Tavascan világpremierje


Az Exponential Impulse rendezvény csúcspontjául a CUPRA Tavascan– amely a márka első tisztán elektromos SUV-kupéja, egyben a CUPRA Born utáni második tisztán elektromos modellje – világpremierje szolgált.

A CUPRA Tavascan már egy új, markáns formai nyelvezet impulzusa, amelyben atletikus és sportos arányok jellemzik külső formavilágát. Szemből rátekintve azonnal jól felismerhető a három háromszögből álló „szemkontúrok” jellemezte Matrix-LED technika, miközben beltere – központi gerincmotívumának és keskeny, szinte láthatatlan légbefúvó nyílásainak köszönhetően – valóságos építészeti műalkotás.

Érzelmekben gazdag és a vezetés élményére összpontosító SUV-modellként a CUPRA Tavascan Sportos dinamikus futóműszabályzást (Dynamic Chassis Control Sport; DCC Sport), sportfelfüggesztéseket és progresszív kormányzást is kínál. E megoldásai, valamint a 21 col peremátmérőjű, kovácsolt könnyűfém keréktárcsákra szerelt nagyteljesítményű gumiabroncsai a vezetés egyéni stílusú sportos élményével szolgálnak.


A Volkswagen Csoport MEB-platformjára épülő modell, a márka első tisztán elektromos SUV-kupéja két teljesítményszinttel – 210 kW (286 LE) és 250 kW (340 LE) – jelenik meg a palettán, a nagyobb teljesítményű változat a kétmotoros összkerékhajtással maximális vonóerőátadási képességekkel szolgál. Álló helyzetből a CUPRA Tavascan VZ mindössze 2,4 másodperc alatt gyorsít fel 50 kilométer/órás tempóra, de 100 km/óráig is csupán 5,6 másodpercet igényel.


A Tavascan 77 kWh nettó energiatároló képességű akkumulátorblokkja akár mintegy 550 kilométernyi hatótávot is biztosíthat, és akár mindössze hét perc alatt 100 kilométerre elegendő energiával tölthető fel. Amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 10 százalékra csökken, egy legalább 135 kilowattos töltőponton alig fél óra alatt akár 80 százalékra is emelhető.


A CUPRA Tavascan 15 col képátlójú, azaz CUPRA modellben az eddigi legnagyobb képernyővel szerelt infotainment rendszerrel készül, amely az újonnan tervezett és kifejlesztett Ember-gép interfészt (Human Machine Interface; HMI) is magában foglalja. A CUPRA Tavascan első ízben kínál különösen valósághű hangzásvilágú (high-fidelity), 12 hangsugárzóval működő audio-berendezést, amely a Sennheiser prémium audio-specialistával közös fejlesztés.


A Barcelonában tervezett és kifejlesztett CUPRA Tavascan Kínában, a Volkswagen Csoport anhuji gyárában – vagyis az elektromos mobilitás különösen korszerű, globális innovációs központjában – készül, és 2024-ben, évi bő 70 ezer darabos értékesítési tervekkel érkezik a globális piacra.



A CUPRA DarkRebel virtuális sportautó


Az Exponential Impulse rendezvénye szolgált a CUPRA DarkRebel, a hamisítatlan CUPRA-gének jellemezte, teljes egészében virtuális sportautó bemutatójának helyszínéül is.


A CUPRA DarkRebel versenyautóban határok nélkül érvényesülhetnek maximális mértékben a CUPRA génjei. Nem jóslat, sokkal inkább provokáció, amely jól érzékelteti, hogy a formatervezés egyfajta párbeszéd, azaz víziónk abszolút hiteles megfogalmazása – nem pedig valamiféle folyamat.


A CUPRA DarkRebel külsejét határozott vonalvezetése és a sportkocsik jellegzetesen atletikus arányai, valamint a shooting break karosszériák alapvető architektúrája határozzák meg.


A CUPRA DarkRebel révén a CUPRA túlléphet az anyagi világ jelentette korlátokon, immár a megfoghatatlan felé terjesztve ki a formatervezés lehetőségeit, ezzel még intenzívebbé téve élményét. A virtuális világban rejlő lehetőségek egyszerre fejlesztik a kreativitást és erősítik a képzelőerőt, illetve élesítik tovább az érzékszerveket.

A CUPRA ezért megalkotta a Hyper Configuratort, ahol a CUPRA Tribe tagjai a fizikai megvalósíthatóság anyagi világ alkotta korlátai nélkül élhetik ki kreativitásukat.


A CUPRA Hyper Configurator segítségével a CUPRA Tribe tagjai a show-modell saját személyes változatát konfigurálhatják maguknak, a közeljövőben bemutatkozó fizikai modell végső kialakításához is hozzájárulva.

„Az együttműködés és sportautóink jövőbeni fejlesztésének egészen újszerű módját alakítottuk ki” – emelte ki Jorge Diez, a CUPRA formatervezési igazgatója. „Mindenkit arra hívunk, hogy alkossa meg saját CUPRA DarkRebel verzióját, így járulva hozzá az autó végleges kialakításához. Ez a színtiszta CUPRA stílus, teljes mértékben szakítva a normákkal.”



A Metahype


Az Exponential Impulse rendezvényével kezdte meg hivatalosan működését a CUPRA Metahype, amely folyamatosan bővülő virtuális szigetként márkák, alkotók és közösségek találkozóhelyeként szolgál, akik társasági életet élhetnek, együttműködhetnek, alkothatnak, illetve emocionális élményekben is részesülhetnek itt.

A Metahype tavalyi bejelentését követő intenzív előzetes várakozások után a CUPRA öt egyéni teret mutatott be Berlinben, amelyek a CUPRA Metahype District and Experiences helyszíneiként szolgálnak:

1. CUPRA Plaza: a CUPRA Tribe találkozóhelye kapcsolatteremtéshez és társasági élethez

2. CUPRA Racing: itt speciális elemekkel kialakított (gamified) versenyjátékok formájában élhetők meg a márka versenygénjei, a felhasználók háromféle játékban mérhetik össze vezetési tudásukat

3. CUPRA Metahype City Garage: a felhasználók itt felfedezhetik és megismerhetik a CUPRA modelljeit, találkozhatnak a CUPRA-mesterekkel (CUPRA Masters) és a legújabb CUPRA Tavascan élményét is megtapasztalhatják

4. CUPRA Hub: a tér, ahol az autók világán túl is bemutatkozhat a CUPRA – a CUPRA Collection Boutique kínálatában böngészve vagy épp a Primavera Sound szervezte Dancing Challenge programok során

5. CUPRA Next: ahol a felhasználók hozzájárulhatnak a CUPRA DarkRebel jövőbeni kialakításához


A Metahype alapvetően az együttműködésről szól, a Primavera Sound ezért az egyik első márkaként csatlakozott már a kezdetektől a Metahype világához, s hamarosan további partnerek is követik. A Primavera Sound folyamatosan elérhető zenei tartalmakat kínál majd a platformon, illetve egy játékelemekkel kidolgozott (gamified) DJ-akadémiát is indít a zene szerelmesei új generációját ösztönözve.


A Metahype számítógépről a Metahype.com oldalon kereshető majd fel, de hamarosan mobiltelefonról is elérhetővé válik. Regisztráció és a sziget felfedezése: www.metahype.com



Az Exponential Experience


A CUPRA mindezeken túl a virtuális és a fizikai világot egyesítő, egyedülálló Exponential Experience versenykoncepcióját is bemutatta. A virtuális valóság fejegység és a CUPRA UrbanRebel Racing Concept kombinációjával ez az első olyan elektromos versenyélmény, amely már túlmutat a fizikai világ határain.


„A CUPRA Exponential Experience olyasvalamit kelt életre, amit a legtöbb vezető aligha tapasztalhatna meg – az elektromos versenyautók hihetetlen élményét. Ez az egyedülálló versenykoncepció a virtuális és a fizikai világot egyesíti, bárki számára lehetővé téve, hogy egészen másként élje át a versenyzés érzését” – mondta Xavi Serra, a CUPRA Racing vezetője.


Míg Adrien Tambay, a CUPRA Racing nagykövete a színpadon számolt be az élményről, Jordi Gené az akár 320 kW teljesítményű CUPRA UrbanRebel Racing Concept volánja mögött, nagyfelbontású kevert valóság (Mixed Reality) fejegységet viselve adott belőle ízelítőt – mégpedig egy dinamikus, játékelemekkel bővített (gamified) virtuális világban, a Barcelonából Berlinbe vezető út során.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.